• +30 26310 55400
  • + 30 6973 333 330
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Τα Νέα Μας

  • Δημιουργική Ανατροπή - Δημοτικές Εκλογές 2019

Αναλυτική συνέντευξη του Κώστα Λύρου

Κε Λύρο, γιατί επιλέξατε να θέσετε υποψηφιότητα στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου;

Κε Στέλλιο, χαίρομαι που ξεκινάμε την κουβέντα μας με αυτή την ερώτηση και χωρίς δεύτερη σκέψη θέλω να σας πω ότι η αγάπη μου για τον τόπο που γεννήθηκα και η ανάγκη μου να προσφέρω με οδήγησαν να πάρω αυτή την απόφαση. Εδώ δημιούργησα οικογένεια, εδώ καταξιώθηκα κοινωνικά και επαγγελματικά, εδώ έχω αφιερώσει όλη μου τη ζωή. Πιστεύω στην αξία που έχει ο τόπος μας. Δεν έρχομαι να λύσω προσωπικά προβλήματα. Θέλω, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης προς όλους, να υπηρετήσω την κοινωνία, να προσφέρω στον τόπο μου.

Βρισκόμαστε περίπου δύο μήνες πριν τις εκλογές της 26ης Μαΐου. Απ’ ότι φαίνεται ο συνδυασμός σας θα είναι πλήρης και με πολλά νέα πρόσωπα. Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να δώσετε μετά από αυτές σας τις επιλογές για το ψηφοδέλτιο;

Το ψηφοδέλτιο της «Δημιουργικής Ανατροπής» έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του και είναι σχεδόν έτοιμο νωρίτερα από όσο περιμέναμε. Αφουγκραζόμενοι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για ανανέωση στοχεύσαμε στην δημιουργία μιας πολυσυλλεκτικής ομάδας, η οποία να συνδυάζει τη φρεσκάδα των νέων με την εμπειρία των παλαιότερων. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις τυχόν διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την αλλαγή στον Δήμο, για να βελτιώσουμε την ποιότητας της ζωής μας. Είναι αλήθεια, ότι μας έχει συγκινήσει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας που χωρίς προαπαιτούμενα συμπορεύονται μαζί μας στη νικηφόρα προσπάθεια. Είμαστε μια διευρυμένη ομάδα ικανών ανθρώπων, που είναι έτοιμη να διεκδικήσει ένα Δήμο που μας αξίζει. Είναι όλοι τους αξιόλογοι, πετυχημένοι στο χώρο τους, από όλες τις βαθμίδες της κοινωνίας. Πιστεύω, ότι καταφέραμε να είναι μαζί μας άνθρωποι με ήθος, ιδέες και όραμα, με διάθεση προσφοράς και πολύ αγάπη για τον τόπο μας.

Σε αυτές τις εκλογές ακούγονται περισσότερο από ποτέ καταγγελίες για υπόγειες συναλλαγές, διαπλοκή, εξαγορές υποψηφίων κ.λπ. Τι έχετε εσείς να πείτε γι’ αυτό; Χωρίς τέτοια κίνητρα δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς υποψηφίους;

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Ζούμε σε μια ευνομούμενη και συντεταγμένη πολιτεία. Εμείς, ως «Δημιουργική Ανατροπή», διεκδικούμε τον ρόλο που μας ανήκει. Στηρίζουμε το δικαίωμα των πολιτών να κάνουν ελεύθερα τις επιλογές τους. Έχουμε την πεποίθηση, ότι η πλειονότητα των δημοτών μας είναι άνθρωποι με ήθος και αξιοπρέπεια και δεν υπηρετούν ευτελείς συμπεριφορές. Σε κάθε περίπτωση, παρακμιακές πρακτικές που προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητα των ανθρώπων είναι ξένες προς εμάς και καταδικαστέες, από όπου και αν προέρχονται. Ο δήμος μας, με την ιστορική του βαρύτητα, πλήττεται βάναυσα από τυχόν πρακτικές εξαγορών, διασπάθισης δημοσίου χρήματος για μικροπολιτικά και προσωπικά συμφέροντα. Η κοινωνία είναι μικρή, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και μη νομίζουν μερικοί πως θα την ξεγελάσουν. Εκβιασμοί και πιέσεις θα τους γυρίσουν μπούμερανγκ.

Σε ότι αφορά ζητήματα συμπεριφορών πέρα από το νόμο, όπου και αν υπάρχουν, είναι θέμα των αρμόδιων αρχών να τα διερευνήσει. Όλοι κρινόμαστε από τη στάση μας. Οι συνδημότες μας πρέπει να αισθάνονται την βεβαιότητα, ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να αποδοθεί η δικαιοσύνη.

Αρκετοί περιμένουν από τον συνδυασμό σας πιο έντονη κριτική απέναντι στην δημοτική αρχή. Αλήθεια, πως θα την χαρακτηρίζατε συνοπτικά;

Το εύκολο θα ήταν να μπούμε στον «πειρασμό» να προχωρήσουμε σε μια στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν ωφελεί τους πολίτες και πίστεψέ με, είχαμε πολλά να πούμε. Είναι αφελές, να νομίζει κανείς σήμερα, ότι οι πολίτες δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει γύρω τους. Εκείνοι, γνωρίζουν καλύτερα από εμάς τι τους συμβαίνει, καθώς το ζουν στην καθημερινότητά τους. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας, τίποτε δεν μένει κρυφό. Εμείς, οφείλουμε να μην διαιρέσουμε άλλο την κοινωνία, να μην πληγώσουμε άλλο τον τόπο. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να ενισχύσουμε και να «εξάγουμε» αυτή την εικόνα για τον Δήμο μας. Ερχόμαστε να αλλάξουμε τα πράγματα, να ενώσουμε τους πολίτες. Οι προτάσεις μας είναι εκείνες, που θα ασκήσουν ουσιαστική και εποικοδομητική κριτική, θα αναδείξουν τα προβλήματα του τόπου, θα δώσουν ελπίδα.

Αναφερόμενος στη Δημοτική Αρχή, μπορώ να πω, ότι είχε τη μοναδική ευκαιρία μέσα από την πενταετή θητεία της και τις γενναίες χρηματοδοτήσεις που έλαβε από την κεντρική διοίκηση, να λύσει τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα. Δεν το έπραξε. Aπέτυχε. Αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, δεν μπόρεσε να γίνει ούτε διαχειριστής των αυτονόητων ζητημάτων, εξέλιξη που δεν μας αξίζει. Στην πορεία της, με τις πρακτικές της, έγινε όμηρος των επιλογών της, απαξιώθηκε και έχει χάσει την εμπιστοσύνη των Δημοτών. Ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, κούρασε και κουράστηκε, αποτελεί παρελθόν για τον τόπο μας.

Γαντζωμένη στην πρόσκαιρη εξουσία πράττει τα “πάντα” προκειμένου να καλύψει μικροπολιτικά συμφέροντα. Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.

Ο τίτλος του συνδυασμού σας είναι «Δημιουργική Ανατροπή». Δηλαδή πώς αυτό θα μετουσιωθεί σε πράξη;

Η ανατροπή αφορά τις παθογένειες και τις αντιλήψεις που επικρατούν και είναι τροχοπέδη για τον τόπο μας. Είναι εκείνες που έπληξαν το κύρος του Δήμου, με συνέπεια την απώλεια στήριξης στα κέντρα των αποφάσεων. Δεν μας ακούει πια κανείς, καταφέραμε να αποφασίζουν οι άλλοι για εμάς σε μείζονα ζητήματα, γίναμε θεατές των εξελίξεων. Αρκούμαστε σε ότι μας δίνουν οι άλλοι.

Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι η πολιτική ηθική στον δήμο μας έχει εκλείψει.

Προϋπόθεση ανάπτυξης είναι το κύρος, που εκπέμπεται από ένα τόπο, η αξιοπιστία που πρέπει να υπάρχει. Η εμπιστοσύνη στη διοίκηση του τόπου και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία. Εμείς θα ανατρέψουμε αυτή την γκρίζα πραγματικότητα μέσα από τη δημιουργία νέων αντιλήψεων και συμπεριφορών.

Οι ανάγκες των ανθρώπων δεν πρέπει να μετριούνται με ψήφους. Με μια διαιρεμένη κοινωνία μπορεί να εξυπηρετείς τους προσωπικούς σκοπούς, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπηρετείς τα κοινωνικά συμφέροντα.

Αναρωτιέμαι: Ως πότε οι πολίτες θα εξαπατώνται με φιέστες και έργα πασαλείμματα τελευταίας στιγμής; Τακτικές παλιές και σάπιες. Ήρθε η ώρα να ξεφύγουμε από αυτά.

Απ’ ό,τι φαίνεται οι συνδυασμοί που θα κατεβούν θα είναι λίγοι. Βοηθά αυτό στον πλουραλισμό; Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το σημείο;

Πιστεύω, πρέπει να προβληματίσει όλους μας η διαμόρφωση της δημοτικής πολιτικής στον Δήμο μας. Στον τόπο των πέντε Πρωθυπουργών σιώπησαν οι πολιτικές φωνές και άνθισε η παραφιλολογία. Η συρρίκνωση των δημοτικών παρατάξεων στον Δήμο μας αποτελεί πλήγμα για την πολυφωνία και την τοπική δημοκρατία. Εμείς, ως «Δημιουργική Ανατροπή», με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο, δηλώνουμε παρόντες παρότι κάποιοι έκαναν ό,τι είναι δυνατό για να μας εμποδίσουν.

Απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες και τους λέμε να γίνουν οι ρυθμιστές, να πάρουν εκείνοι τις τύχες του Δήμου στα χέρια τους με την ψήφο τους στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Μιλήστε μας λίγο για το όραμά σας για το δήμο μας.

Ειλικρινά για το όραμά μας θα ήθελα να μπορούσα να μιλήσω περισσότερο, αλλά θα περιοριστώ στα όρια και τα μέτρα της συνέντευξης.

Το όραμα μας είναι να δούμε τον Δήμο μας σε τροχιά ανάπτυξης, τους συνδημότες μας ευχαριστημένους και τους νέους μας αισιόδοξους.

Θέλουμε να ανακτήσουμε την Αξιοπιστία μας και να ζήσουμε στον ευλογημένο τόπο μας με Αξιοπρέπεια.

Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας.

Επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Ο Δήμος μας χρειάζεται ένα σοβαρό επιχειρησιακό αναπτυξιακό σχέδιο για να βγει από την άμυνα στην επίθεση. Το όραμά μας είναι με μια δομημένη πολιτική εξωστρέφειας να αναδειχθεί το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό και οι Οινιάδες για όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε στον πρωτογενή τομέα, στον φυσικό μας πλούτο, στον πολιτισμό, στην ιστορία μας και στην μοναδικότητά μας.

Με βασικούς άξονες:

α. Την στήριξη των δράσεων για την προβολή και προώθηση των υψηλής ποιότητας προϊόντων της γης και της θάλασσας μας,

β. Την στήριξη και ενίσχυση των δράσεων, που σε τριτογενές επίπεδο θα αναπτύξουν στον τόπο μας τον τουρισμό και με τις εναλλακτικές μορφές του και θα τον καταστήσουν αναγνωρίσιμο στο τουριστικό χάρτη,

θέλουμε ως Δήμος να εξασφαλίσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις και να δημιουργήσουμε εκείνο το περιβάλλον, που θα φέρει επενδύσεις βιώσιμες και θα επιτρέψει στην νέα μας γενιά να πάρει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Ο Δήμος μας πρέπει να εκμεταλλευτεί το υγρό στοιχείο, που τον περιβάλλει, τις θάλασσές του, την λιμνοθάλασσα, τις παραλίες, τα ποτάμια του. Το λιμάνι πρέπει να αποκτήσει πλην της εμπορικής και τουριστική χρήση. Με το κατάλληλο επιχειρησιακό πλάνο και την ανάπλαση λιμενικής ζώνης, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της Μαρίνας και την λιμνοθάλασσα το Μεσολόγγι μπορεί να αποκτήσει τουριστική ταυτότητα. Αλλά και οι άλλες παραλίες του δήμου μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς επιχειρηματικών σχεδίων. Ο καθορισμός της κοίτης του Αχελώου αποτελεί επίσης ζητούμενο θέμα της θητείας μας καθώς και το υψίστης σημασίας θέμα του καθορισμού των χρήσεων γης, για το οποίο η εμμονή και η επιμονή μου κινδυνεύει να χαρακτηριστεί γραφική, αλλά είμαι βέβαιος ότι έτσι πρέπει να γίνει.

Η αξιοποίηση, προβολή και δια της ψηφιοποίησης του ιστορικού μας αποθέματος και η ανάδειξη των μουσειακών μας χώρων, τα αρχαία θέατρά μας, αλλά και οι θρησκευτικοί μας τόποι είναι πολύτιμα κεφάλαια. Η οργάνωση τους και η υιοθέτηση πρακτικών μέσα από κατάλληλες συνεργασίες μπορούν να αποδώσουν υπεραξίες. Με συγκεκριμένη στόχευση, με συνεργασίες, ουσιαστικές δράσεις εξωστρέφειας και με την χρήση κατάλληλων εργαλείων θα πετύχουμε να φέρουμε την ανάπτυξη στοχεύοντας σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Και από μόνες τους αυτές οι δράσεις θα απογειώσουν τον τόπο μας.

Ονειρευόμαστε τις πόλεις μας σύγχρονες, με προσανατολισμό και τάξη στις λειτουργίες τους, με εισόδους και εξόδους αντάξιες τους, με υποδομές και πρόβλεψη για όλες τις ομάδες ανθρώπων.

Θέλουμε και θα κάνουμε χρήση των νέων τεχνολογιών, να εκμεταλλευτούμε τις Α.Π.Ε. για να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές και να μειώσουμε τα κόστη, να κάνουμε χρήση του ΕΣΠΑ, να βελτιώσουμε το οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους.

Και πάνω και πρώτο απ’ όλα, θα εγγυηθούμε την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη σε κάθε σημείο του Δήμου μας.

Στο επόμενο χρονικό διάστημα ο συνδυασμός μας θα μιλήσει για το πρόγραμμά του με όλους τους δημότες, ένα πρόγραμμα καινοτόμο και ρεαλιστικό.

Προέρχεστε από το επιχειρείν και τον δύσκολο ιδιωτικό τομέα στον τόπο μας. Πώς θα διαχειριστείτε αυτήν την εμπειρία σας για να μπορέσει ο δήμος να αποκτήσει πιο ευέλικτες και αποδοτικές δομές;

Υπηρετώ την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας για περισσότερα από 30 χρόνια. Για να σταθώ στο δύσκολο αυτό περιβάλλον σημαίνει ότι στην πράξη, κάτι κάνω σωστά. Δεν έρχομαι να πειραματιστώ στον Δήμο μας.

Έμαθα στη ζωή μου να είμαι υπεύθυνος, να παλεύω, να εργάζομαι σκληρά. Είμαι άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων. Αυτά που υπηρέτησα στη ζωή μου και αποδείχτηκαν αποτελεσματικά θέλω να τα αξιοποιήσω στη διοίκηση του Δήμου προς όφελος των πολιτών.

Τις έννοιες οργάνωση, διοίκηση, σχεδιασμό, τις υπηρέτησα επιτυχώς στη μακροχρόνια επαγγελματική μου δράση. Για να έχουμε ευέλικτες και αποδοτικές δομές χρειαζόμαστε να υπάρχει αξιοκρατία, κίνητρο, σεβασμός στον εργαζόμενο και στον πολίτη. Η αξιοποίηση όλων των στελεχών να γίνεται ανάλογα με το γνωστικό τους αντικείμενο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να φέρουμε αποτελέσματα.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους Δημότες ενόψει τον επερχόμενων εκλογών;

Πιστεύω, ότι παρά τα αρνητικά που ακούγονται το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες δεν πρέπει να απογοητεύονται και να προσέλθουν με ελπίδα και πολλές προσδοκίες στην εκλογική διαδικασία. Όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν, ότι το συλλογικό συμφέρον θα φέρει και το προσωπικό. Εάν τα μικροσυμφέροντα και οι κατεστημένες νοοτροπίες απομονωθούν, όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.

Κλείνοντας νιώθω την ανάγκη να στείλω ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς σε όλους και πρωτίστως στους νέους μας. Ερχόμαστε για να κάνουμε την διαφορά. Να διοικήσουμε με σεβασμό στο χρήμα του δημότη και με μοναδικό κίνητρο την διάθεση προσφοράς. Με την «Δημιουργική Ανατροπή η επόμενη μέρα θα είναι πιο φωτεινή για το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, τους Οινιάδες. Όταν κυριαρχεί ως κίνητρο η ανιδιοτέλεια, το μέλλον προδιαγράφεται πιο ευοίωνο.

Το 2023 δεσμευόμαστε να παραδώσουμε τον Δήμο της Ιερής Πόλης Μεσολογγίου καλύτερο, ομορφότερο και πιο ελκυστικό στους κατοίκους και τους επισκέπτες του.

Να έχουμε ένα Δήμο αναγνωρίσιμο όχι μόνο για το παρελθόν του, αλλά και για το σύγχρονο ελκυστικό παρόν του, ένα Δήμο προορισμό.

Να έχουμε ένα Δήμο αντάξιο της ιστορικής του κληρονομιάς!

Και θα τα καταφέρουμε!

Η συνέντευξη δόθηκε στην ΑΙΧΜΗ


Μείνετε Ενήμεροι

© 2021 Δημιουργική Ανατροπή - Δημοτικές Εκλογές 2019 - Δήμος Ι.Π.Μεσολογγίου. All Rights Reserved.